Nordisk fortellerseminar 2025
Velg hvilket seminar du ønsker å delta på ved å krysse av i rutene nederst på siden.

Du kan lese mer om instruktørene, tilvalgsmulighetene og generelt om Nordisk Fortellerseminar på våre nettsider: https://bjerkem.com/kurs
12
1
2
  • VIKTIG INFORMASJON

    Hver deltager må registrere egne kursønsker.
    Dersom du huker av for flere valg, vil vi så langt det er mulig følge din prioriterte rekkefølge.

    Du velger et hovedkurs gjennom hele seminaret. Velg fra listen nederst på denne siden.

    Det er tilbud om korte temakurs for de som ikke ønsker å delta hele uken. På disse kursene melder man seg på ved å trykke på den datoen du skal delta på under påmelding. Kortkursene finner du derfor ikke oppført i oversikten under.
  • KURS 1 - Kultursensitivitet i formidling

    Kurset holdes i et sør-samisk område med bidrag fra samiske fortellere. Deltakere får tilsendt sørsamiske sagn og eventyr som de setter seg inn i før kursstart. - Hva gjør vår oppvekst og bakgrunn med vår forståelse for fortellingene?
    Kurset går i dybden på hvordan vi kan forstå og formidle fortellinger fra ulike kulturer og hvordan vi skal forstå og formidle fortellinger ut fra en kontekst. Deltakerne vil utforske en metodikk som gir forståelse for mangfold. - Minoritet eller majoritet? Hva gjør ditt personlige ståsted med fortellingene?

    Instruktører: Beate Heide og Kari Hustad (MNFF)
  • KURS 2 - Fortellinger som skaper endring

    Vi lever i en tid med enorm rikdom, store gaver og ekstrem urettferdighet. Vi kan ikke være likegyldige. Men, hva gjør vi da? Vi starter med oss selv og vi starter med en fortelling. Hvilken utfordring ønsker du å ta tak i? Her begynner den nye fortellingen.

    Vi tar med oss utfordringen du har valgt inn i det ukjente og bruker strukturer og verktøy fra den muntlige fortellerkunsten slik at din valgte utfordring blir begynnelsen på en helt ny fortelling.

    Instruktør: Tiril Bryn
  • KURS 3 - Norden
    – fortellinger for og om framtida

    I det norrøne diktet Voluspå, er det en volve som først minnes det som har vært, deretter framfører volven en spådom om det som vil komme. Framtida er en forestilt fortelling.

    Dette er et praktisk kurs som utforsker og utvikler framtidsfortellinger, og som kan bli fortalt i framtida. Med utgangspunkt i norrøn prosa og poesi, nordiske folkeeventyr og sagn, samt den franske filosofen Paul Ricoeurs teori om fantasi, vil kurset gi deltakerne verktøyene til å bruke motiver, imaginasjon og narrasjon som midler for å forme, forstå og kommunisere fortellinger om framtida.
    Spørsmålet vi stiller i kurset: Hva er felles fortellinger i Norden, er fortellinger om framtida en gjenfortelling av det vi alt vet? - eller krever det helt nye fortellinger fortalte med helt andre virkemidler?
    Kurset består av øvelser og opplegg hvor deltakerne får praktisere med ulike fortellinger.

    Instruktør: Heidi Dalsveen
  • KURS 4 - Stedets fortellinger

    «Du kan det du ser, og du ser det du kan.» Spor av kultur i naturen, et kornaks, en bygning, en stein eller gravhaug, - alle bærer de på historier.

    Seminaret holdes ute i det trønderske kulturlandskapet, som inspirerer til historier fra historien eller fantasien.

    Deltakerne får hjelp til å utvikle nye historier, til å videreformidle gamle sagn og fortellinger eller de kan jobbe med historier som de har med seg hjemmefra.

    Instruktør: Johan Einar Bjerkem
  • KURS 5 - Fortellinger og musikk

    Muntlige fortellinger, musikk og sang hører sammen. Kurset skal hjelpe alle som ønsker å bruke disse tre kunstformene i fortellingene sine.

    Deltakere skal få undersøke hvordan kunstformenes samspill kan forsterke opplevelsene, og de skal arbeide med å fange det som oppstår i møtet mellom kunstnerne. Vi arbeider eksperimentelt og undersøkende, blander nytt og gammelt, leker og improviserer, lytter og deler med hverandre.

    Deltakerne kan være fortellere som vil utvikle sin fortellerstil med sang og musikk, og fortellere som vil finne måter å samarbeide med andre. Deltakerne kan også være musikere eller sangere som er nysgjerrige på å utvikle sin egen måte å fortelle eller som vil samarbeide med fortellere for å utvikle en konsert eller forestilling.
    Siden kurset arrangeres i et sør-samisk område, så vil deltakerne i løpet av kurset bli introdusert for samisk joik.
    Ta med instrument om du spiller.

    Instruktør: Rose-Marie Lindfors
  • KURS 6 - Maten vi spiser

    Trøndelag, som European Region of Gastronomy, har lenge fokusert på lokal mat og matopplevelser. Forskning viser at gode historier kan forbedre matopplevelsen. Dette kurset er for matentusiaster og bransjefolk som ønsker å lære å formidle det genuine ved smaksopplevelser.

    Kurset vil dra nytte av matkompetanse og historisk kompetanse fra mesterkokk Kim Tore Sjøbakk (Experience Food and Drink) og Ane Willmann (Villniss AS).

    Instruktør: Maria Junghans
  • KURS 7 - Den lange historien

    Hvordan holder du tilhørernes interesse i en lang historie? Og hvordan jobber du med materialet for å nå målet?

    Deltakerne kan ta med egen historie eller velge fra instruktørens forslag.

    Instruktør: Esther Rützau
  • VELG DITT KURS

    Du kan bare delta på ett kurs, men i tilfelle det blir fullt, og du likevel ønsker å delta, kryss av for andre- og tredjevalg.

  • 1 / 2